کاربرد ریاضی در علم پزشکی

علامت سؤال ریاضی در برابرایدز                  

تحقیقات - دکتر فرنوش صفوی‌فر:                              
متخصصان عفونی و سایر پزشکان،تا مدت‌ها تئوری مشخصی درباره ایدز داشتند و آن این بود که ویروس ایدز می‌تواند به سلول‌هایی که نوع خاصی از گیرنده‌ها را دارد بچسبد، وارد آنها شود و آنها را آلوده کند.

این سلول‌های آلوده، که عمده آنها از رده گلبول‌های سفید خون هستند، یا خودشان از بین می‌روند، یا این که سلول‌های خودی را به جای بیگانه می‌گیرند و آنها را هم از بین می‌برند. شواهد بیولوژیک گوناگونی هم برای تایید این فرضیه وجود داشت.

اما حالا گروه دیگری از دانشمندان، این فرضیه را که در دنیای پزشکی مقبولیت عام یافته بود، زیر سؤال برده‌اند و تعجب خواهید کرد اگر بدانید این گروه، نه از بین پزشکان، که از بین ریاضیدانان بوده‌اند.

به گزارش بی‌بی‌سی، این ریاضیدانان، با کمک پزشکان، توانسته‌اند یک مدل ریاضی دربیاورند و به نوعی با حساب و کتاب نشان دهند که این سازوکار، توجیه‌کننده سیر آهسته بیماری، در طی سال‌ها، نیست و اگر این سازوکار پیشنهادی درست می‌بود، باید بیماری ظرف مدت چند ماه، فرد را از پای در‌می‌آورد.

این حساب و کتاب‌ها، تمام فرضیات پیشین و مقبول بین دانشمندان را به چالش کشیده و زیر و رو کرده است.

البته این محققان، از کالج سلطنتی لندن و نیز دانشکده پزشکی آتلانتا، در گزارش خود در نشریه PLoS Medicine، آورده‌اند که این پژوهش فقط یک «مدل ریاضی» است و نمی‌تواند بگوید که واقعاً در بدن بیمار آلوده به ویروس چه اتفاقی می‌افتد و بنابراین تحقیقات گسترده‌‌تری از لحاظ فیزیوپاتولوژی لازم است تا سیر تکثیر و بیماری‌زایی ویروس را در بدن انسان روشن کند. این مطالعه، تنها به ما می‌گوید که باید در فرضیات قبلی خود تجدید نظر کنیم.

ریاضیدانان پزشکی می‌کنند؟

این اولین و تنها باری نیست که تحقیقات ریاضی به مطالعات پزشکی کمک می‌کند. در واقع باید گفت مرز قراردادی میان علوم، که آنها را به طور مشخص به حوزه‌های جداگانه‌ای با حدود مشخص تقسیم می‌کرد، اکنون آن‌قدرها هم جدی تلقی نمی‌شود. یک محقق ریاضی، می‌تواند به پیشرفت‌های بیولوژی کمک کند و یک فیزیکدان هم می‌تواند شیمی را با نگاه دیگری بررسی کند.

نمونه‌های این پژوهش‌های «بین‌رشته‌ای» بسیار است. به عنوان مثال می‌توان آن را در بررسی ریاضی رخدادهای تصادفی ملاحظه کرد. این بررسی می‌تواند در هر حوزه‌ای، اعم از پزشکی، فیزیک و حتی زمین شناسی، کاربرد داشته باشد.

مثلاً در پیش‌بینی اپیدمی‌های آنفلوانزا، همان طور که می‌دانید انواع جهش‌های ژنتیکی که در ویروس آنفلوانزای پرندگان روی می‌دهد، میزان انتشار و کشندگی آن را تعیین می‌کند. این جهش‌ها به طور تصادفی اتفاق می‌افتد. می‌توان از بررسی روند جهش‌های پیشین، پیش‌بینی کرد که جهش کشنده بعدی کی اتفاق می‌افتد.

در گروهی از این بررسی‌ها، از مفهومی به نام طول مارکوف استفاده می‌شود که کار پژوهشگری به همین نام است. این مفهوم، در حوزه‌های دیگر هم کاربرد دارد. مثلاً در پیش‌بینی زلزله. با این روش می‌توان وقوع زلزله را، دو دقیقه قبل از آن، پیش‌بینی کرد که زمان بسیار حیاتی و ارزشمندی برای کاهش خسارات ناشی از آن است.

البته در رسیدن به نتایج قابل استفاده، لازم است هم نمایندگانی از آن حوزه (مثل پزشکی یا زمین‌شناسی) و هم کارشناسان ریاضی حضور داشته باشند و با هم در این باره تعامل داشته باشند.

اما نکته مهم این است که هر دو طرف بتوانند درک درستی از رابطه میان حوزه‌های مختلف علوم داشته باشند و بتوانند این حد و مرزهای قراردادی را، که در طی سال‌های پیشرفت علم و تخصصی شدن گرایش‌ها و به ناچار به وجود آمده‌اند، کنار بگذارند تا بتوانند به نتیجه مشخصی برسند( گرفته شده از همشهری آنلاین )

نظرات 6 + ارسال نظر
سرگردان سه‌شنبه 9 مرداد‌ماه سال 1386 ساعت 09:00 ق.ظ

سلام در اینکه ریاضیات بسیار کابرد داره شکی نیست اما مشکل اینه که ما نمی دونیم .

زهرا سه‌شنبه 23 مرداد‌ماه سال 1386 ساعت 06:09 ب.ظ http://rashidi

jaleb boddddddddddddd

کار برد ریاضی در زندگی دوشنبه 26 اسفند‌ماه سال 1387 ساعت 06:27 ب.ظ http://www.lifemath.blogfa.com

سلام
یک وبلاگ جدید در باره ی نقش ریاضی در زندگی راه انداختم
می خواستم به وبلاگ من سر بزنی وبگی چی کم داره
به امید دیدار

عرفان مرادی سه‌شنبه 13 مرداد‌ماه سال 1388 ساعت 02:37 ق.ظ

به نام خدا
سلام:
من عرفان مرادی هستم. بنده عضو انجمنی تحت حمایت دانشگاه واترلو کانادا در حال تحصیل هستم.چون یکی از نظراتی که برای سایتی بود دیدم مشتاق گفت وگو با شما شدم.من هرساله از طرف دانشگاه کانادا با یک سری سوالات در حد المپیاد جهانی ریاضی نخبگان وتیز هوشان واینده های درخشان سرو کار دارم یا بهتر بگم من امتحاناتی که اون ها برایم می فرستندجواب میدم وبالاخره موفق به کسب دیپلم افتخار از طرف دانشگاه واترلو و دارای تقاضا نامه ثبت نام در این دانشگاه وتحصیل در ان شدم.حال من ماندم با یک سری سوالات که من از امار دقیق اونا پرسیدم گفتند که فقط هفت نفر با این سوالات امتحان می دهندودر دانشگاه واترلو کانادا ثبت نامند که من یکی از انها هستم.چون شنیدم شما از بچه های تیز هوشای هستید مشتاق ان شدم تا شما را نیز با این سوالات درگیر یا بهتر بگم مشغول کنم.من 16سال دارم واز بچه های ساوه هستم یعنی استان مرکزی
ما هم از خودتون هستیم وشما هم می توانید از ما باشید.فقط یه مشکلیه:اونم اینه که تعداد سوالات وصفحات اونا زیاده ومن هم باید برای شما کپی بگیرم وهم برای شما هزینه پستی ان را بپردازم چون مبلغ ان 80000تومان میشه.من برای بچه های دیگری از تهران واستامبل و اتریش و باکو واستارا وهمدان ومرکزی و اصفهان پست کردم وشما نفر28هستید.اگه سوالات را لازم دارید با پرداخت هزینه ان من انها را برای شما پست کنم.شما کافیه ادرس خودتون رو برای من بدیدتا من ببینم چه قدر روی پست اون تخفیف می خوره-در ضمن من این نمونه سوالات رو با کتابی که به اندازه قیمت اینها بیرزه عوض می کنم فقط کتابش با ید علمی باشه .اگه خواستیدکتاب رو با سوالات من عوض کنید کتاب رو به نشانی زیر پست کنید تا من سوالات رو برایتان با پست بفرستم.
قربان شما
نشانی:استان مرکزی-شهرستان ساوه-خیابان امیر کبیر-امیرکبیر14-کوچه برادران ضیایی-پلاک7

سارا جمعه 7 اسفند‌ماه سال 1388 ساعت 11:09 ق.ظ

مطالبتون را بیشتر کنید خوب بود اما کم بود

منتقد یکشنبه 12 تیر‌ماه سال 1390 ساعت 11:01 ب.ظ http://irankufe.blogfa.com

ماشاالله همتون فقط تو کار کپی پیسید بعد به دولت بد بخت ایراد می گیرید که: "دولت فقط بلدیم منتاژ کنیم" باز ایران تو منتاژ یه صندوق اضافه می کنه
شما که کامل بدون دست کاری که خدایی نکرده آسیبی به متن نرسه
از خودتون ایده بدید.

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد